Lodowa rozkosz
Firma Blue Bell Creameries produkuje wyborne lody w Brenham, cichym mieście w Teksasie.
A wszystko dzięki wysokiej wytrzymałości produktów HELUKABEL.
Gdy specjaliści od rozwoju produktów wynaleźli lody Cookies’n Cream Ice Cream, stworzyli wyjątkowy trójwymiarowy smak. Logan Davis, inżynier pracujący w zakładzie Blue Bell, określa go mianem „powoli eksplodujących sztucznych ogni”. Najpierw pojawia się bogaty i kremowy smak słodkiej wanilii, po czym język znajduje miękkie kawałki ciasteczek, których kruchość intensyfikuje doznanie. Na koniec, następuje uderzenie głównego składnika kawałków ciastek – ciemnej, lekko gorzkiej czekolady. W pełni kontrastuje ona z wanilią, która coraz bardziej wtapia się w tło. GŁĘBOKIE MROŻENIE KABLI | W zakładzie produkcyjnym wszystko musi być utrzymywane w idealnej czystości i porządku, aby zapewnić wytwarzanie bezpiecznych produktów wysokiej jakości. „Dlatego firmie Blue Bell Creameries zależało na kablach o własnościach antybakteryjnych, odpornych na detergenty i inne środki czyszczące stosowane podczas mycia zakładu produkcyjnego,” mówi Neal Allen, wiceprezes odpowiedzialny za technologię w HELUKABEL USA. Odnosi się to, na przykład, do kabli sterowania zbiornikami mieszającymi oraz wielu innych przewodów. „Ponadto, stosujemy wiele typów przystosowanych do pracy na prowadnikach łańcuchowych,” dodaje Davis. „W znacznym stopniu zautomatyzowaliśmy naszą produkcję, więc na stanowiskach i pomiędzy stanowiskami istnieje wiele komponentów znajdujących się w ciągłym ruchu.” Poza tym, oczywiście są jeszcze chłodnie, w których lody są schładzane do – 40°C. Znajdujące się w nich kable muszą wytrzymywać silne drgania wzbudzane przez wentylatory zamrażarek i skrajne temperatury – warunki, w których kable stosowane uprzednio przez Blue Bell Creameries zawodziły. „Powodowały one nieustanne problemy,” mówi Davis. „Niskie temperatury powodowały kruszenie się kabli, a drgania prowadziły do ich pękania.” Potrząsa głową i dodaje, “W rezultacie, odsłonięciu ulegały fragmenty miedzi!”. Był to problem, którego zarówno on, jak i jego kolega, inżynier Eric Gaskamp, naprawdę mieli dość. „W tamtym czasie musieliśmy wymieniać kabel co tydzień,” mówi Gaskamp. | Davis podsumowuje: „Od kiedy stosujemy kable marki HELUKABEL, nigdy nie mieliśmy żadnych problemów. Cóż mogę powiedzieć poza tym, że oferują oni kabel dokładnie odpowiadający wymogom naszego zastosowania.” „A także odpowiedni osprzęt,” dodaje Gaskamp. Dlatego firma Blue Bell Creameries stosuje również solidne przepusty kablowe ze stali nierdzewnej, a także wiele innych akcesoriów z firmy HELUKABEL. „Robienie czegoś, co daje ludziom radość, jest przyjemne,” mówi Davis. „Zresztą, kto nie lubi lodów? Od kiedy używamy kabli HELUKABEL, jesteśmy w stanie unikać poważniejszych wypadków, co daje nam więcej czasu na próbowanie naszych pysznych lodów.” 112 LAT W BRANŻY LODZIARSKIEJ Kto: Blue Bell Creameries; Brenham, Teksas, Stany Zjednoczone; 3.650 pracowników
|